FANDOM


Template:Fiset Ilire

Në kuptimin shoqëror

Shqiptar është një person me prejardhje nga trojet e Shqipërise dhe Kosovës se sotme, por edhe atyre të minoriteteve në zonën e Ballkanit, meqënëse e ndjen veten se i takon këtij kombi ose populli. Shoqëria shqiptare dallohet nga aftësia e shprehjes në gjuhën Shqipe dhe lidhet nga vazhdimësia e traditave të larmëta dhe të historisë të personave të saj, që nga lashtësia e deri në periudhën e sotme. Konkretisht, kjo shoqëri nuk bën dallime fetare dhe politike, apo klasifikime të tjera që nuk vijnë vetvetiu nga gjaku (gjenet) dhe gjuha Shqipe.

Në kuptimin juridik

Si Shqiptarë konsiderohen pjesa më e madhe e popullsisë së Shqipërisë dhe Kosovës, si dhe një pjesë e popullsisë së Maqedonisë, Malit të Zi, Serbisë dhe Greqisë.

Shqiptarët janë themelues të shtetit të quajtur Shqipëri dhe Kosovë. Në Maqedoni çështja ende nuk është e qartë, ndërsa në Serbi dhe në Malin e Zi ata konsiderohen (minoritete) si pakica kombëtare.

Si shtetas shqiptarë quhen banorët e Shqipërisë.

Shpërndarja e shqipëtarëve

Në këtë tabelë mund të shihni numrin e shqiptarëve të shpërndarë në mbarë botën dhe numrin e përgjithëshëm të tyre.

P.S. Disa nga burimet e të dhënave nuk janë të dhjetë vjetëshit të fundit.


Shteti Banorë Shënime
Shqipëria 3,619,778 [1]
Kosova 2.502.000 [2]
Turqia 65.000 - 1.300.000 [3] Burimi i të dhënave nuk është zyrtar.
Maqedonia 524.258 [4] [5]
Greqia 438.036 [6]
Gjermania 400.000 [7]
Italia 348.813 [8]
Britania e Madhe 300.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
SHBA 250,000 [9]
Zvicra 98.210 [10]
Holanda 82.853 [11], [12]
Serbia 61.647[13]
Suedia 46,000 [14]
Mali i Zi 34.236 [15]
Austria 20.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Franca 20.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Egjipti 18.000 [16]
Kanada 16,135 [17]
Kroacia 15.277 [18]
Bosnja dhe Hercegovina 15.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Zelanda e Re 15.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Australia 12.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Danimarka 8.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Norvegjia 7.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Sllovenia 6.228 [19]
Finlanda 5.000 [20],[21]
Ukraina 5.000 [22]
Luksemburgu 4.802 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Belgjika 3.000 [23]
Afrika e Jugut 2.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Rusia 1.200 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Bullgaria 1.000 [24]
Rumania 484 [25]

Shiko edhe këtë

Referenca

[1]

Lidhje të jashtme

an:Etnia albanesa

ar:ألبان az:Albanlar be:Албанцы bg:Албанци bs:Albanci ca:Albanesos cs:Albánci cv:Албансем cy:Albaniaid de:Albaner en:Albanians eo:Albanoj et:Albaanlased fi:Albaanit fr:Albanais (peuple) hr:Albanci hu:Albánok it:Albanesi ja:アルバニア人 ko:알바니아인 lt:Albanai lv:Albāņi mk:Албанци nl:Albanezen no:Albanere pl:Albańczycy pt:Albaneses ro:Albanezi ru:Албанцы sh:Albanci sk:Albánci sl:Albanci sr:Албанци sv:Albaner tr:Arnavutlar uk:Албанці zh:阿爾巴尼亞人


Cite error: <ref> tags exist, but no <references/> tag was found
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.